Opel Insignia Country Tourer

De nieuwe Insignia-familie wordt binnenkort uitgebreid met de Opel Insignia Country Tourer, die in september in wereldpremière gaat op de autoshow van Frankfurt. Terwijl de Sports Tourer een elegante stationwagon voor gezinnen en zakelijke rijders is, straalt de nieuwe Insignia Country Tourer een aangeboren drang naar avontuur uit. Met zijn grotere bodemspeling hoeft de atletische allrounder zich niet te beperken tot de stad en asfaltwegen. Daar zorgen ook de voorste en achterste beschermingsplaten onderaan de carrosserie voor, evenals de verbrede wielkast, de onderste carrosseriebekleding en de dubbele uitlaat. De ultramoderne vierwielaandrijving geeft de nodige grip en betrouwbaarheid in alle rijomstandigheden. De krachtige turbomotoren vullen ‘het team’ aan, zoals de 2,0-liter SIDI benzinemotor van 184 kW/250 pk met directe injectie of de zeer krachtige 2.0 BiTurbo CDTI, beide met een indrukwekkend maximumkoppel van 400 Nm.

“Het grote succes van onze jonge Opel Mokka in het subcompacte SUV-segment toont aan hoe populair voertuigen met crossover-trekken zijn,” zegt Duncan Aldred, Opels waarnemend Vice President Sales, Marketing & Aftersales. “Met de nieuwe Insignia Country Tourer vullen we deze sportieve niche nu ook in de middelgrote klasse. Hiermee kunnen we klanten alternatieven aanbieden die ze nog nooit eerder bij Opel vonden. Ze kunnen de topkwaliteit van ons vlaggenschip extra pit geven met een sterke dosis avontuur. Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat de atletische aantrekkingskracht van de Insignia Country Tourer ook nieuwe klanten tot ons merk zal verleiden.”

Opels vierwielaandrijving: toptechnologie in het middelgrote segment

De elektronisch gestuurde 4×4-aandrijving heeft een hoogstaande koppeling op basis van het Haldex-principe en een elektronisch sperdifferentieel voor een buitengewone tractie op verharde en onverharde oppervlakken. De aandrijving past zich aan volgens de wegomstandigheden, met een koppel dat naadloos van nul tot 100 procent over de voor- en achteras en tussen de achterwielen verdeeld wordt. Het grootste voordeel daarbij is dat dit allemaal gebeurt nog voor een wiel begint te slippen door een gebrek aan tractie, bijvoorbeeld op een nat of besneeuwd wegdek. In combinatie met het elektronisch gestuurde FlexRide premium chassis, legt het vierwielaandrijvingssysteem nieuwe normen op wat betreft reactietijd en voertuigcontrole.

Indien nodig stuurt de aandrijving die de koppeling regelt onmiddellijk meer koppel naar de achteras. De sensoren van het 4×4-systeem geven voortdurend informatie door aan de individuele besturingsmodules over de rotatie, de versnelling, de stuurhoek, de wielsnelheid, de positie van het gaspedaal, het motortoerental en het koppel. Op basis daarvan wordt de krachtverdeling tussen de voor- en achteras ogenblikkelijk aangepast aan de omstandigheden.

Voor een ultieme stabiliteit en hogere dynamica zorgt het elektronisch gestuurde sperdifferentieel op de achteras (eLSD). Het eLSD controleert de koppelverdeling tussen de achterwielen door meer koppel over te dragen op het wiel dat de meeste grip nodig heeft. De hoogwaardige werking van dit adaptieve 4×4-aandrijvingssysteem biedt niet alleen een optimale tractie op gladde wegen, maar garandeert de bestuurder ook maximale controle en actieve veiligheid in andere omstandigheden. De Insignia Country Tourer weet zich zelfs te redden wanneer drie wielen zich op een losse of glibberige ondergrond bevinden en slechts één achterwiel tractie heeft.

De adaptieve vierwielaandrijving staat bestuurders ook bij in niet-kritieke situaties. Om verlies door wrijving te beperken en brandstof te besparen, schakelt het systeem automatisch over op voorwielaandrijving wanneer het voelt dat er geen adaptieve interventies nodig zijn.

Gamma turbomotoren: hoog koppel wanneer nodig

De sterke turbomotoren van Opel passen perfect bij de geavanceerde 4×4-aandrijving van de Country Tourer. Koploper van de twee motoren is een 184 kW/250 pk 2.0 SIDI (Spark Ignition Direct Injection) turbobenzinemotor met uitstekende prestaties. Met een indrukwekkend koppel van 400 Nm levert deze direct ingespoten motor enorm veel tractie.

De krachtige 143 kW/195 pk 2.0 BiTurbo CDTI dieselmotor is ook goed voor 400 Nm trekkracht. Het gaspedaal van zijn sequentiële tweefasenturbolader reageert ogenblikkelijk, wat steeds voor een indrukwekkende versnelling zorgt.

De 2.0 SIDI Turbo is leverbaar met een handgeschakelde of automatische zesversnellingsbak, terwijl de 2.0 BiTurbo CDTI alleen met automatische versnellingsbak verkrijgbaar is.

Buiten het asfalt benut de nieuwe Insignia Country Tourer volop zijn brede banden en extra rijhoogte, naast de vierwielaandrijving en de soepele reacties. De bodemspeling bedraagt 20 mm meer dan standaard, wat voordeel biedt op los, oneffen terrein. Dus of hij nu gebruikt wordt voor een wintervakantie op besneeuwde wegen of om af en toe de gebaande wegen te verlaten, de Insignia Country Tourer is het ideale gezelschap op onverharde wegen en heuvelachtig terrein, tijdens het werk of in de vrije tijd. En in de stad weet hij te verleiden met zijn ruige, aantrekkelijke uiterlijk.

Getraind figuur: atletische station wagon met SUV-trekken

Het vastberaden karakter van de nieuwe Insignia Country Tourer verraadt een duidelijke drang naar vrijheid. Met de typische, verbrede en verdiepte Opel-grille heeft de voorkant een opvallende, aantrekkelijke vormgeving. De horizontale, vleugelvormige chroomlijst van de grille draagt het centrale merkembleem. De uiteinden lopen langs de koplampen als vleugels omhoog. Van onder de motor komt een glanzend zilveren beschermpaneel tevoorschijn, een opvallend designelement dat achteraan herhaald wordt, waar het paneel gevat zit tussen twee glimmende uitlaatpijpen. Al deze elementen stralen kracht en bescherming uit.

Nog een typisch kenmerk is de antracietkleurige bekleding op de zijdrempels en het onderste deel van de carrosserie, die ook de wielkasten een meer uitgesproken, gewelfde look geven. Het robuuste uitzicht van de Insignia Country Tourer wijst op een assertieve, zelfverzekerde persoonlijkheid. Een laatste visuele touch komt van de opvallende voor- en achterlichten. De getinte koplampen met ingelegde chroomaccenten stralen topkwaliteit uit en hebben vleugelvormige led-daglichten (naargelang de uitvoering). Dat grafische designthema herhaalt zich achteraan, waar de leds van rem- en achterlichten ook helder oplichten. Met zijn unieke vormgeving vertolkt de nieuwe Insignia Country Tourer met verve zijn rol als sportieve avonturier en prestigieus vlaggenschip.

De prijzen en meer details over de uitrusting zullen worden meegedeeld op de eerste dag dat de auto besteld kan worden, namelijk tijdens de wereldpremière op 10 september op de autoshow van Frankfurt.

Bekijk andere auto's van het merk
Bekijk andere auto's met Nieuws