Toyota: Stimuleer oplaad- en rijgedrag berijder plug-in hybrid

Toyota roept leasemaatschappijen en werkgevers op om berijders van een Prius Plug-in Hybrid te sturen in hun laad- en rijgedrag. Meer nog dan bij andere auto’s, bepaalt namelijk niet de techniek van een stekkerhybride het verbruik, maar het gedrag van de berijder.

Dat kan worden geconcludeerd uit de jongste verbruikscijfers van stekkerhybrides als de Prius Plug-in Hybrid. Daaruit blijkt onomstotelijk dat de ECE-norm (fabrieksopgave) van een semi-elektrische auto haalbaar is – of zelfs nóg scherper te zetten is – als de berijder zich daarvoor inspant.

Toyota neemt verantwoordelijkheid
Daarom levert Toyota elke Prius Plug-in Hybrid standaard met het Toyota Oplaad Service Pakket. Hierdoor ben je als berijder verzekerd van een oplaadpunt thuis. Bovendien krijgt elke Prius Plug-in Hybrid zowel een oplaadsnoer voor een oplaadpunt op straat én thuis (de ‘Mennekes-stekker’) als een oplaadsnoer voor een regulier stopcontact. Die maatregelen samen zorgen ervoor dat het maximaal elektrisch rijden van een Prius Plug-in Hybrid zeer laagdrempelig is.

Stekkerhybrides: zuinigste auto’s op de markt
De cijfers die leasemaatschappij Arval maandag onthulde, laten zien dat het gemiddeld werkelijk verbruik van een stekkerhybride zeer uiteenloopt. Maar de cijfers laten óók zien dat auto’s als de Prius Plug-in Hybrid verreweg de zuinigste auto’s zonder actieradiusbeperking zijn. De best presterende rijder noteert een gemiddeld praktijkverbruik van 1,5 liter per 100 kilometer: omgerekend 1 op 66,7.*

Structureel opladen en verstandig rijgedrag geven nóg lager verbruik
Toyota roept dan ook werkgevers en leasemaatschappijen op om de berijders van een plug-in hybrid aan te moedigen om hun auto met ratio te gebruiken. Dat levert niet alleen winst op voor het milieu, maar ook lagere brandstofkosten voor de werkgevers. Om dat stimuleren makkelijker te maken, biedt Toyota een ‘intelligente tankpas’ aan die niet alleen het verbruik van de Prius Plug-in Hybrid bijhoudt, maar ook aangeeft hoe vaak een auto wordt opgeladen én waarmee de berijder eventueel op zijn beurt zelf gemaakte energiekosten kan declareren.

Plug-in Hybrids aanjagers openbare oplaadinfrastructuur
De populariteit van de Plug-ins is hoog doordat dit type auto – in tegenstelling tot volledig elektrische auto’s – geen beperkte actieradius kent. Hiermee vormen de Plug-ins de aanjagers van de openbare oplaadinfrastructuur. Indien volledig elektrische auto’s in de toekomst over een grotere actieradius gaan beschikken, zijn hiervoor dan al oplaadpunten beschikbaar.

Techniekneutrale benadering overheid
De fiscale richtlijnen van de Nederlandse overheid zijn gebaseerd op Europese richtlijnen. De insteek van de overheid is gericht op het stimuleren van auto’s die volgens de officiële Europese richtlijnen een CO2 uitstoot hebben van minder dan 50 g/km. Deze regels zijn gebaseerd op de Europese Supercredit regeling. Deze geldt voor álle auto’s en is volledig techniekneutraal.

Toyota biedt brochure aan met tips om oplaadgedrag te stimuleren
Om werkgevers en leasemaatschappijen te helpen plug-in hybrides optimaal in te zetten, heeft Toyota een brochure ontwikkeld. Daarin wordt niet alleen ingegaan op bijvoorbeeld het te verwachten benzineverbruik, maar ook hoe berijders kunnen worden gestuurd op hun oplaadgedrag.


Bekijk andere auto's met Nieuws